Konijntjes kunnen bij de moeder weg als ze tussen de zes en acht weken oud zijn. Pas als het konijn ouder is dan zes weken kan het droogvoer en groente eten.
Wat heeft een konijn allemaal nodig?
Een konijn heeft een ruim hok nodig, waarin het heen en weer lopen en op zijn achterste poten kan gaan staan. Het hokje moet op een droge, niet tochtige plaats staan, en voldoende in de schaduw. Ook is het fijn als het hok op een rustige plaats staat zodat het konijn de tijd heeft om aan zijn nieuwe omgeving te wennen.
Geef je konijn de eerste dagen nadat je hem gekregen hetzelfde voer als dat hij hiervoor kreeg. Het konijn moet 24 uur per dag hooi kunnen eten en vers water kunnen drinken. Omdat de darmen van konijnen snel in de war kunnen raken, mag je hem de eerste twee weken geen groenvoer geven, ook geen wortel. Daarna met kleine beetjes groenvoer beginnen.
Het eten van keutels
Het klinkt vies, maar het is normaal dat konijnen hun keutels opeten. Konijnen hebben verschillende keutels, zachte en harde. De zachte keutels (blindedarmkeutels) eten ze op. Ze zijn gezond voor het konijn.
Voeding
Konijnen eten speciaal konijnenvoer. Groene korrels zijn het beste. Dit zijn biks waar alle benodigde voedingsstoffen in zitten, dit voorkomt dat het konijn alleen de lekkere dingetjes uit het voer eet. Hooi is heel belangrijk voor een goede werking van de darmen en moet in ruime mate beschikbaar zijn voor het konijn.
Konijnen lusten ook groenten en fruit maar mogen niet alle groente en fruit. Van bepaalde koolsoorten (zoals rode en witte kool, bloemkool) en klaver kan het konijn gas in de darmen krijgen. Af en toe fruit mag, maar niet te veel. Geef nooit teveel nieuwe soorten groente of fruit in één keer, laat het konijn langzaam aan groente en fruit wennen. Witlof, broccoli, andijvie, wortels, boerenkool en veldsla zijn voorbeelden van goede groente.
Konijnen horen een slank en gespierd lichaam te hebben. Je moet de ribben bijna kunnen voelen zonder dat daar een dikke laag vet over zit. De onderkin (wam, een grote huidplooi onder de kin) van het vrouwtje mag niet zo groot zijn dat het in de weg zit bij het wassen of eten. Weinig droogvoer betekent, voor een volwassen konijn, niet meer dan 25 gram voer per kilogram lichaamsgewicht per dag. Een konijn dat 2 kg weegt krijgt dus 50 gram per dag. Dit lijkt erg weinig maar het is voldoende.Een konijn moet dag en nacht over hooi beschikken.
Ziekte en gezondheid
Helaas zijn er verschillende ziekten die dodelijk kunnen zijn bij konijnen, zoals gasophoping en verstopping. Een konijn heeft veel gevoelige darmen. Gas veroorzaakt veel pijn. Door deze hevige pijn stopt het konijn met eten. Als een konijn 24 uur niet eet, kunnen de darmen stoppen met bewegen. Als de darmen te lang stilliggen, raakt de lever beschadigd. Door genoeg hooi en groenvoer te eten, krijgt het konijn vezels binnen die ervoor zorgen dat de darmen goed in beweging blijven. Een konijn met een verstopping zal zich niet anders gedragen. Het dier blijft levendig. Wel zal hij steeds minder gaan eten en worden de keutels kleiner. Om het voedsel wat ergens vast is blijven zitten weer in beweging te krijgen, moet het konijn veel drinken.
Gebit
De tanden en kiezen van een konijn groeien een leven lang door. Door te eten slijten de tanden. Als de tanden niet goed staan zullen de ondertanden niet afslijten. Ze kunnen dan buiten de mond gaan groeien. Een konijn met te lange tanden krijgt problemen met eten. Hij kan het voedsel niet meer oppakken of kauwen. De tanden moeten dan geknipt worden. Konijnen kunnen ook haken aan de kiezen krijgen. De haken maken wondjes in de tong en/of wang. Als het konijn last heeft van haken zal het steeds langzamer kauwen en langer over zijn eten doen. Vaak heeft hij natte mondhoeken van het kwijlen.