Dierenkliniek Driemere 079 - 316 54 66
Dierenkliniek Rokkeveen 079 - 361 07 07

Bijtincidenten in de media

De afgelopen tijd komen er vaker berichten over bijtincidenten van honden in de media. Naar aanleiding hiervan willen wij u graag wat informatie geven.
Veel bijtincidenten ontstaan doordat de hond in een situatie zit die hij als niet prettig ervaart en als enige uitweg bijten ziet. Vaak is dit een waarschuwingsbijt om te laten weten dat hij dit niet fijn vindt (uitzonderingen daar gelaten).

Honden kunnen alleen communiceren met ons door middel van lichaamstaal en een aantal geluiden zoals grommen. Het is dus onze taak als eigenaar om deze lichaamstaal te leren en hier op in te springen.
Leer een hond dus niet af dat hij zijn lip optrekt, gaat borstelen met zijn haren of gromt. Hij laat op deze manier zien dat hij de situatie niet leuk vindt en het is dan onze taak om hier wat aan te doen en de hond uit de situatie te halen.

Op het moment dat u de hond leert dat grommen etc. niet mag en hij komt in een situatie terecht die hij niet leuk vindt, is zijn enige mogelijkheid nog om direct te bijten. Iedere hond heeft een grens en zal die aangeven. Als hij de signalen waarmee hij de grens aangeeft afleert, zal hij dus direct bijten als die grens overschreden wordt.
Het is daarbij altijd extra opletten als er jonge kinderen een rol spelen. Kinderen kunnen de lichaamstaal van honden niet lezen en zullen dus niet reageren op zijn signalen. Daarbij zijn kinderen voor honden vaak onvoorspelbaar en doen kinderen regelmatig honden onbewust pijn door een keer aan de oren te trekken of aan de haren. Iedere hond heeft hierin zijn grens en als vervolgens zijn signalen dat hij dit niet leuk vindt genegeerd worden zal hij bijten.

Laat kinderen en honden dus nooit alleen! Ook niet voor 5 minuten.
Honden bijten niet zomaar, hier is altijd een reden voor (dit kan ook een medische reden zijn zoals een hersentumor etc.).

Honden die gefrustreerd zijn zullen sneller hun grens bereiken dan honden die dat niet zijn. Het is dus belangrijk dat uw hond voldoende beweging, uitdaging en aandacht krijgt. Ga bijvoorbeeld met een jachthond op jachttraining etc. Doe met de hond waarvoor die gefokt is en heb daar samen veel plezier in!
Schakel ook op tijd een gedragstherapeut in als er gedrag ontstaat die u als niet prettig ervaart zodat er op tijd ingegrepen kan worden.

Aan ons als eigenaren de taak om de taal van de honden te leren, ze in bescherming te nemen tegen situaties die zij niet fijn vinden, ze goed te socialiseren en beweging te geven zodat er voor iedereen een fijne en veilige situatie ontstaat: voor hond, eigenaren en de omgeving.